2014. április 23., szerda

Nem tudok indulni a Kinizsi Százason a létszámkorlát miatt, mit tegyek?

A Kinizsi Százason idén bevezették a létszámkorlátot (ez 1300 főben lett meghatározva), ezért sokan vannak, akik nem tudnak már regisztrálni és indulni a túrán. Ahogy azt korábban is írtam, a létszámkorlát nem a Kinizsi Százas rendezőinek "műve", ők így kaptak engedélyt a K100 megrendezésére a hatóságoktól. A korlátozás fő oka egyébként - feltételezhetően - a pilisi szerpentin szakasz védelme, melyen sokan rövidítettek és ezzel károsították a természetet az elmúlt években. Fontos megjegyezni azt is, hogy a létszámkorlát ténye már hónapokkal ezelőtt meg volt hirdetve a Kinizsi.org weboldalon, a TTT oldalán és a nyomtatott túranaptárban is, tehát aki követte a híreket és jó előre tervezte az indulást, az értesülhetett róla.

Amennyiben mégis azok közé tartozol, akik nem tudtak már regisztrálni, viszont szeretnéd megtudni, hogy milyen érzés teljesíteni a Kinizsi Százast (és nem szeretnél ezzel a jövő esztendőig várni), akkor van néhány ötletem.

Az első javaslatom az, hogy bármennyire is kézenfekvő és vonzó ötletnek tűnik, regisztráció és nevezés nélkül NE indulj a Kinizsi Százason. Ezzel ugyanis kijátszod a korlátozást, és könnyen lehet, hogy ha idén nem is, de jövőre esetleg ellenőrizni, számlálni fogják, hogy hányan vannak valójában a túrán, és ennek még komolyabb létszámkorlát vagy szankció lehet az eredménye, ez pedig senkinek sem lenne jó. Ha nehéz is elfogadni, tudd tudomásul venni, hogy valamiért lemaradtál a regisztrációról.

Nyilván tudod, hogy sok más, a Kinizsi Százashoz hasonló nehézségű vagy akár még nehezebb túra van még tavasszal és nyáron, választhatsz ezek közül is - persze én is belátom, hogy egyik sem ugyanaz, mint a Kinizsi Százas, mely hazánk első és legrégebbi teljesítménytúrája. De az erődet felmérni és egy akár még komolyabb kihívást legyőzni ezek is tökéletes alkalmak.

Ha mégis ragaszkodsz a Kinizsi Százas útvonalához és tájaihoz, akkor is van még lehetőséged: az őszi Iszinik 100 ellenkező irányban járja be a Kinizsi Százas klasszikus ösvényeit, és az Iszinik 100 az akár télies időjárás és a hosszabb éjszakák, valamint a túra második felére eső komolyabb emelkedők miatt jóval nehezebb túra az eredeti változatnál. Én például eddig minden Kinizsi Százasomat sikeresen teljesítettem, az Iszinik 100-ba azonban először beletört a bicskám.

Vagy az is egy megoldás, ha privát túraként egyedül vagy kisebb társaságban teljesíted a Kinizsi Százast (természetesen nem a hivatalos túra napján, ahogy azt fentebb is írtam). Persze ez sem ugyanaz, mint ott lenni a tömegben, átélni a hivatalos túra hangulatát, ugyanakkor éppen emiatt nehezebb is így önállóan teljesíteni, hiszen nincsenek ellenőrzőpontok, nincsen ellátás és depózás út közben, és az útvonal követése is nagyobb figyelmet igényel, valamint nagyobb elszántság és motiváció is kell egy ilyen tárgyi elismerés (oklevél, jelvény) nélküli teljesítéshez (a napokban én is bejártam egy ilyen túrán az útvonalat).

Ezek tehát a javaslataim, és bízom benne, hogy jövőre indulni tudsz a hivatalos Kinizsi Százason is.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Sándor (és a Szervezők)

    Az idei túrán egyéb elfoglaltságaim miatt nem tudok részt venni, de... a kiírás miatt leírom a gondolataimat:

    A korábbi 1200 fős limitet örülök, hogy megtoldották száz fővel, de a nagy táblázatot elnézve, az utóbbi 9év indulóiból, különösen a tavalyi évben, azért lemaradtak volna még mindig jónéhányan.
    Sanyi említi, hogy ez nem a szervezők, hanem a természetvédő pilisi szakemberek korlátja. Nehéz elfogadnom a választ, több okból is:
    Emlékeim szerint a szervezők mindig nyomatékosan felhívták a figyelmet a szerpentinek átvágását kizárással jutalmazzák, és ennek megfelelően nem is hallottam senkiről, akit kizártak volna azok a marcona tekintetű természetvédelmi őrök, akik akár az éjszakai szórakozóhelyeken is tekintélyt parancsolnának egy szemmelveréssel.
    Második érv: Ha a k40/25-ös távokat el lehet terelni, akkor a százas útvonalán miért nem lehet módosítani? és itt nem érv a romantikus nosztalgikus érzés, már csak azért sem, mert a Kék útvonala is dinamikusan változik, és a mostani útvonal sem az a nagybetűs _eredeti_.

    Regisztrációval, indulással kapcsolatos észrevételeim pedig: miért kell agyonszabályozni az indulást, hogy pl. irgumburgum, de te csak ekkor meg ekkor indulhatsz, miért nem dönthetek én, mikor indulok, esetleg, ha előre nem látható okból csúszik az indulásom...(igaz, nekem nem volt eddig gondom, de ez most csak gondolat).

    Jó jel, hogy lehet online regisztrálni, jó lenne, ha ezzel a nevezés is megoldható lenne.(Kódolni, kódolni, kódolni, ha már van sok programozó a gyaloglók között is.)

    Sanyi azon kijelentével sem tudok egyet érteni, hogy az idei indulás feltételei jó előre ismertek lettek volna, mert április egy inkább egy megmosolyogtató nap, mint egy korai időpont. Lehet, hogy tervezném az indulást, de a viszonylag korán lezárult,és még csak a lehetőségtől is elesünk jó néhányan, akiknek később jut eszébe ez az erőpróba. És hogy mennyire változnak a feltételek: nem átruházható indulás, mulasztási bírság...
    Ez már egy kicsit fájóbb pont. Miért a kizárás? meg még háromszor is? Persze, lehet indokot találni, de választ nem látok. Ha esetleg betegség miatt egy nappal előtte nem tudok szólni, akkor búcsút inthetek jövőre is? Nem hinném, hogy ez megfelelő megoldás, ami kissé ellentmondást nem tűrőnek látszik. (más szót gondoltam, de az meg túlzó lenne)

    Aki kimaradt, lemarad.
    Elismerem, mindig lesz akinek nem jó. Nekem most nem rossz, de miért ne mehetnék végig az úton a többi túrázóval, máskor még motorosok is csatlakoztak a kirándulókhoz:). Ja tudom, mert a következő évi rendezést kockáztatom? Nem, ezt sem tudom érvként elfogadni, hogy túl sokan vagyunk, leszünk, és akkor a címzetes hatóság betilthatja a nagy sétát. Nézzük meg, a Gerecse 50-esen hányan voltak az elmúlt években, ha az a "csorda" taposhatja az utat, itt mi lehet a visszafogottság indoka?

    Indításhoz jutott még egy javaslat eszembe:
    3000 Ft-ért tegyen ki a szervezőbizottság még öt sörpadot asztallal, esetleg a rendezőknek, indítóknak ingyen sörrel, keressen néhány lelkes önkéntest, és megoldódik a probléma (talán pár milliós költségvetésből kigazdálkodható lenne).

    Remélem, nem veszi/veszik rossz néven a gondolataimat, de sokaknak járhat ez a fejükben, én most leírtam.
    _Kezdjünk el beszélgetni._
    Ez fontosabb lenne, mint értelmetlennek látszó korlátokat állítani.

    Üdvözlettel: Cseh György, egy a sok teljesítőből

    VálaszTörlés
  2. Kedves György, köszönöm a gondolatokat. Magam nem vagyok szervező. A felvetésekre azért igyekszem majd reagálni, ill. bízom benne, hogy a lebonyolítás és a későbbi évek túrái majd megoldást adnak a legtöbb problémára.

    VálaszTörlés