2011. május 30., hétfő

Túrabotok kijelzővel (és egy saját találmány)

A Kinizsi Százason nagyon hasznos segítségnek bizonyult a túrabot (a gearmag.hu-n olvasható egy részletes cikk a témáról). Sőt, a túra közben elkezdtem gondolkodni egy kissé futurisztikus találmányon, a "digitális túraboton".

Igaz, már léteznek kijelzővel felszerelt botok. A képen látható ATrek modellbe például egy komplett outdoor órát építettek: az időmérő funkciók mellett mér hőmérsékletet, magasságot, továbbá van benne digitális iránytű és barométer is. A svéd Silva gyártó pedig olyan túrabotot készített, mely kijelzőjének köszönhetően óraként és lépésszámlálóként is használható, valamint a megtett távot is megpróbálja kiszámítani.

Az én találmányom, ötletem azonban az egész túrabotot "digitálissá" tenné, a következőképp: gombnyomással (+ és - gomb) állítható lenne a bot hosszúsága, így emelkedőn, lejtőn vagy sík terepen pillanatok alatt a megfelelő méretre lehetne állítani. Ráadásul a két bot kommunikálna, szinkronban lenne, így a vezérlő boton elvégezve az átméretezést, az a másikon is automatikusan megtörténne, ami hasznos kényelmi funkció. A rugózást hasonlóan lehetne beállítani.

Továbbá (zenét kedvelő túrázók számára; bár én magam inkább az erdő hangjait hallgatom kirándulás közben) szolgálhatna a rádió vagy mp3 lejátszó vezeték nélküli távirányítójaként, esetleg a "digitális bakancs" párnázottságát, rugalmasságát, hűtését-fűtését is lehetne szabályozni a markolatán, tetején elhelyezett gombokkal.

Kapcsolódó bejegyzés:
Űrtechnológia a Kinizsi Százason

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése